Specialisaties
Maatschap Goudeket heeft verschillende specialisaties, zodat voor iedere patiënt een zo optimaal mogelijke behandeling kan plaatsvinden.
Maatschap Goudeket heeft verschillende specialisaties, zodat voor iedere patiënt een zo optimaal mogelijke behandeling kan plaatsvinden.
De fysiotherapeut is de deskundige op het gebied van bewegen. Hij behandelt patiënten die in het dagelijkse leven belemmerd worden bij het bewegen. Nederland kent ongeveer 20.000 fysiotherapeuten die werkzaam zijn in zelfstandige praktijken, gezondheidscentra, ziekenhuizen, revalidatiecentra, verpleeghuizen en – steeds vaker – op de bedrijfsvloer. Samen met de fysiotherapeut werkt de patiënt aan meer bewegingsvrijheid en kwaliteit van leven.
De fysiotherapeut behandelt individuele of groepen patiënten en gaat resultaatgericht aan het werk, met de bedoeling om u zo snel en zo goed mogelijk weer op de been te helpen. Bij het opstellen van een behandelplan kijkt hij samen met u naar uw wensen en lichamelijke situatie en mogelijkheden. Met zijn adviezen en oefeningen zorgt hij ervoor dat u weer beter kunt bewegen.
De laatste jaren gaat veel aandacht uit naar de preventieve gezondheidszorg. Ook daarvoor kunt u terecht bij de fysiotherapeut.
“Mijn heupklachten waren al geruime tijd aanwezig voordat ik contact opnam met de fysiotherapeut. Na een uitgebreid onderzoek heeft mijn fysiotherapeut mij verwezen naar mijn huisarts vanwege verdenking op arthrose. Ondertussen is arthrose bevestigd door de orthopeed en kom ik bijna in aanmerking voor een nieuwe heup. Mijn fysiotherapeut heeft mij behandeld en oefeningen gegeven, zodat ik een stuk beter functioneer met minder pijn en ik mijn operatie nog even uit kan stellen”.
Echografie kan gebruikt worden ter verduidelijking van de fysiotherapeutische diagnose.
Door middel van echografie kunnen verschillende structuren in het lichaam in beeld gebracht worden. Aanhechtingen van spieren, spierrupturen, peesconditie, slijmbeursontstekingen zijn bijvoorbeeld goed zichtbaar te maken met echografie. Uw fysiotherapeut kan een goede inschatting maken of het maken van een echo kan bijdrage aan de beeldvorming rond uw klacht.
De manueeltherapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten van de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen.
In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard kunnen gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De manueeltherapeut werkt vanwege zijn specifieke kennis en vaardigheden vooral aan klachten aan de wervelkolom en daarmee samenhangende klachten. Bij overbeweeglijkheid in de gewrichten kan de manueeltherapeut met specifieke trainingsadviezen de patiënt leren zijn gewrichten door middel van spieren te beheersen.
Veel voorkomende klachten die de manueeltherapeut behandelt zijn hoofd- en nekpijn die gepaard kunnen gaan met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom; nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen; klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn; artrose van de heup; lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen; bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt wordt door het bewegen van de nek en kaakklachten eventueel gecombineerd met nekklachten.
De psychosomatisch fysiotherapeut is gespecialiseerd in de behandeling van stress gerelateerde,klachten, (chronische) pijnklachten en vermoeidheidsklachten. Fysieke klachten kunnen verband houden met een verstoring in de balans tussen lichamelijke en psychische belasting. De psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt in het herstellen van het verstoorde evenwicht.
“Tien jaar geleden kreeg ik een auto-ongeluk waar ik een whiplash aan overhield. De klachten in mijn nek en rug werden steeds erger. Na vele bezoeken aan pijnpoli en orthopeed, kwam ik bij Goudeket terecht. Ik heb van de psychosomatische fysiotherapeut geleerd een deel van de pijn te aanvaarden en mogelijkheden ontdekt om meer pijn te voorkomen. Dit heeft mij veel vrijheid opgeleverd en mijn kwaliteit van leven is hiermee vergroot.”
De sportfysiotherapeut speelt een belangrijke rol op het gebied van preventie, voorlichting en advies voor iedereen die wil gaan sporten of sport als hobby of beroep heeft.
De sportfysiotherapeut heeft te maken met klanten die niet alleen weer aan het werk willen, maar ook graag de tennisbaan op en neer willen rennen. Of met fanatieke sporters die hun sport weer op hoog niveau willen beoefenen. Ook ziet de sportfysiotherapeut in zijn praktijk ook andere (kwetsbare) doelgroepen, zoals ouderen en kinderen, waarbij sport juist wordt ingezet als onderdeel van de therapie.
De meeste klachten waarmee men naar de sportfysiotherapeut gaat, zijn blessures aan de knie, enkel en schouder. De therapie richt zich niet alleen op het herstel van de getroffen gewrichten, maar kan ook bedoeld zijn om juist die lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn.
De sportfysiotherapeut werkt vaak in een speciaal ingerichte praktijk of een sportmedische afdeling van het ziekenhuis en is steeds vaker te zien bij sportverenigingen en in dienst van sportbonden. Ook werkt hij veel en intensief samen met andere disciplines in de zorg zoals sportartsen, chirurgen en sportmasseurs. Maar ook met verantwoordelijken voor het arbobeleid bij bedrijven.
“Schaatsen is mijn passie. Na mijn knieoperatie heeft het revalideren veel tijd, pijn en energie gekost. Gelukkig werd ik gedurende dat proces uitstekend begeleid. Mijn sportfysiotherapeute deed trouw alle oefeningen voor én mee en heeft een trainingsschema voor me opgesteld. Inmiddels schaats ik weer op mijn oude niveau!”
Naast de specifiek genoemde specialisaties zijn wij ook aangesloten bij: